sobota, 17 kwietnia 2010

car

Dzisiaj trochę aktywniejszy dzień. Posprzątaliśmy samochód i ugotowaliśy obiadek. Nasze piewsze pulpety:P
Takie zwykłe proste, polecam. Podaję przepis.

Pulpety z w sosie pomidorowym:
Składniki:
- mięso mielone (wg uznania) (1/2 - 1 kg)
- bułka tarta albo kasza manna (2-6 łyżek surowa)
- cebula pokrojona w kostkę (surowa, nie podsmażamy jej)
- jajko (1-2 szt. - surowe)
- sól i pieprz (ew. inne przyprawy wg. uznania)
- przecier pomidorowy
- mąka do obtoczenia pulpetów
- marchew (1-2) starta na tarce o dużych oczkach (oczywiście surowa)
- Wody- tyle, żeby zakryła pulpety.

Przygotowanie:
Mięso wymieszać z cebulą, kaszą manną/bułką tartą i jajkiem.
Przyprawić do smaku. Formować kulki, obtoczyć w mące. W
garnku zagotować wodę, dodać marchew, pulpety wrzucać
partiami, gotować 15 - 25 min. Po zagotowaniu ostatnich
dodać przecier i ew. przyprawić sos do smaku i jeśli trzeba
zagęścić mąką. Gotowe. Podawać z ziemniakami posypanymi
koperkiem. Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz